لوله های آلومینوم را بهتر بشناسیم

لوله های آلومینوم را بهتر بشناسیم

در این مقاله قصد داریم در مورد لوله های آلومینومی اطلاعاتی به شما بدهیم و از مصارف گوناگون آن صحبت کنیم. همان طور که میدانیملوله های آلومینوم مصارف گوناگونی در بخش های مختلف دارد و لوله هاي آلومينيومي بر حسب کاربرد و مصارف آن در صنايع مختلف، در سايز ها، ضخامت ها و آلياژهاي مختلف توليد و عرضه ميگردند؛ لذا آشنایی با انواع آن میتواند برای شما مفید باشد.

زمان تقریبی مطالعه مقاله حدودا 6 دقیقه

کلمات کلیدی : ( لوله های آلومینیوم – آلومینیوم – ورق آلومینیوم _ انواع آلومینیوم )

در ابتدای مقاله به تعریف آلیاژ آلومینیوم می پردازیم :

آلومینیوم یا آلومینیم (به انگلیسی: Aluminum) عنصری شیمیایی با عدد اتمی ۱۳ و نشان شیمیایی Al است. این عنصر یک فلز نرم، نقره‌ای و چکش‌پذیر با چگالی تقریبی۲۷۷۰ کیلوگرم بر مترمکعب است که در گروه بور قرار دارد. این عنصر پس از اکسیژن و سیلیکن فراوان‌ترین عنصر و هم‌چنین فراوان‌ترین فلز در پوسته کره زمین است.

آلومینیوم خالص به دلیل واکنش‌پذیری بسیار بالای خود بسیار به ندرت یافت می‌شود به همین دلیل به صورت ناخالص در سنگ‌های معدنی مختلفی وجود دارد. بیشتر آلومینیوم دنیا از سنگ بوکسیت به دست می‌آید. با اضافه کردن عناصری مانند مس، روی و سیلیسیم به آلومینیوم می‌توان به خواص مکانیکی بهینه رسید.

خواص منحصر به فرد آلیاژ آلومینیوم :

  • نسبت استحکام به وزن بالا،
  • قابلیت جوشکاری خوب،
  • شکل‌پذیری عالی
  •  و مقاومت به خوردگی نسبتاً خوب

در موارد:

  • انواع سازه‌ها
  • در صنایع روشنایی
  •  صنایع هوایی
  •  دریایی
  • خطوط انتقال برق

وسایل نقلیه و لوله های آلومینوم … استفاده می‌شوند.

پایین بودن نسبی قیمت و بالا بودن استحکام آلومینیوم و آلیاژهای آن سبب شده‌است که آلومینیوم در بین فلزات غیر آهنی بیشترین کاربرد را در ساخت قطعات داشته باشد. قطعات آلومینیومی را می‌توان به روش‌های ریخته‌گری ماسه ای، ریخته‌گری تحت فشار، کارسرد (Cold Working) یا کار گرم (Hot Working) و اکستروژن ساخت.

 

آلیاژهای آلومینیوم دارای قابلیت ماشینکاری، پرسکاری، لحیم کاری نرم، لحیم کاری سخت و جوشکاری می‌باشد. آلومینیوم خالص در دمای ۶۶۰ درجه سلسیوس ذوب می‌شود، که برای تولید قطعات به روش ریخته‌گری ماسه ای یا ریخته‌گری با قالب‌های فلزی بسیار مناسب است.

آلومینیوم به صورت ورق، مفتول، تسمه، زر ورق، میل گرد، لوله و پروفیل‌های ساختمانی و اکسترود شده در بازار موجود است. در جوشکاری یا لحیم کاری قطعات آلومینیومی بایستی به نکات خاصی توجه کرد چرا که همه آلیاژهای آلومینیوم قابلیت جوشکاری ندارند.

مقاومت خوردگی آلیاژهای آلومینیوم بستگی به کیفیت پوشش اکسیدی نازکی دارد که بر روی آنها تشکیل می‌شود. از آنجا که آلومینیوم فلز فعالی است، این پوشش به سرعت بر روی آن شکل می‌گیرد. خراش یا سایش این پوشش امکان خوردگی این فلز را به وجود می‌آورد. به روش آنودایز کردن می‌توان یک پوشش اکسیدی ضخیم بر روی سطح آلومینیوم ایجاد کرد.

اگر چه Al، یک عنصر فراوان در پوسته زمین است (۱۸٪)، این عنصر در حالت آزاد خود بسیار نادر است و زمانی یک فلز گرانبها و ارزشمندتر از طلا به حساب می‌آمد؛ بنابراین، به‌عنوان فلزی صنعتی اخیراً مورد توجه قرار گرفته و در مقیاس‌های تجاری تنها بیش از ۱۰۰ سال است که مورد استفاده‌است. در ابتدا که این فلز کشف شد، جدا کردن آن از سنگ‌ها بسیار مشکل بود و چون کل آلومینیوم زمین به صورت ترکیب بود، مشکل‌ترین فلز از نظر تهیه به‌شمار می‌آمد.

خم پذيري لوله هاي آلومينيومي، استحکام، خوش تراش بودن لوله هاي آلومينيومي، آنادايز پذيربودن، قابليت جوش کاري، قابليت بريزينگ لوله هاي آلومينيومي و بسياري موارد ديگر از ويژگيهايي است که در اين آلياژهاي آلومينيومي نهفته است و کار را براي صنعت گران آسان تر ميکند. (قالبهای سفارشی پذیرفته میشود(

برخی از کاربردهای اصلی آلومینیوم عبارت‌اند از:

  • حمل و نقل (اتومبیل‌ها، هواپیماها، کامیون‌ها، کشتی‌ها، ناوگان‌های دریایی، راه‌آهن و…). از آلومینیوم به دلیل چگالی پایین آن استفاده می‌شود؛
  • بسته‌بندی (قوطی‌ها، فویل و…). از آلومینیوم به دلیل غیرسمی بودن، جاذب نبودن و تراشه‌تراشه نشدن استفاده می‌شود؛
  • ساختمان‌ها و ساخت‌وساز (درب، پنجره، دیوار پوش‌ها و…). از آنجایی که فولاد ارزان‌تر از آلومینیوم است، زمانی از آن استفاده می‌شود که عواملی مثل زنگ‌نزن بودن، سبکی یا عوامل مهندسی مدنظر باشد؛
  • بسیاری از لوازم خانگی (وسایل برقی خانگی، وسایل آشپزخانه،…)
  • خطوط انتقال برق (هدایت الکتریکی آلومینیوم از مس بیشتر و از طلا کمتر می‌باشد اما استحکام مکانیکی ان در برابر کشش از مس کمتر می‌باشد و لذا برای ساخت هادی‌های آلومینیوم به منظور استفاده در خطوط انتقال از هسته ‌ای فولادی برای تقویت استحکام ان در برابر کشش استفاده می‌کنند معروف‌ترین هادی آلومینیومی با ویژگی‌های بالا که در ۹۰ درصد خطوط انتقال استفاده می‌شود هادی ACSR می‌باشد)
  • ماشین آلات اکسید آلومینیوم (آلومینا) به‌طور طبیعی و به صورت کوراندوم، سنگ سنباده، یاقوت و یاقوت کبود یافت می‌شود که در صنعت شیشه‌سازی کاربرد دارد. یاقوت و یاقوت کبود مصنوعی در لیزر برای تولید نور هم‌نوسان بکار می‌روند.
  • آلومینیوم با انرژی زیادی اکسیده می‌شود و در نتیجه در سوخت موشک‌های با سوخت و دمازاها مورد استفاده واقع می‌شود.
  • استفاده از ورق های آلومینیوم برای ساخت انواع عایق رطوبتی و ساختمان سازی کاربرد دارد. برای مثال در ساخت مصالح ساختمانی پیش ساخته پنل ساندویچی ، سوله ، کانکس کاربرد بسیاری دارد.

در مقالات آینده شما را با انواع لوله های آلومینیوم با ضحامت های متفاوت و پروفیل های مرتبط با آین آلیاژ صحبت خواهیم کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × پنج =