پروفیل زد ( Z ) و کاربرد و ویژگی های آن

پروفیل زد ( Z ) و کاربرد و ویژگی های آن

پروفیل Z چیست؟

پروفیل Z یکی از انواع پروفیل هایی است که در ساختمان سازی و صنایع مختلف کاربرد های قابل توجهی دارد. با توجه به پیشرفت فناوری، این روزها تولیدات مقاطع فولادی هم مانند هر محصول دیگری از تنوع بالایی برخوردار شده است. به عنوان مثال، پروفیل به عنوان یکی از مقاطع پرکاربرد در صنایع مختلف تنوع بسیار زیادی پیدا کرده است. در بین این پروفیل ها پروفیل زد Z یکی از انواع پروفیل فولادی است که در بازار پر تقاضا بوده و در صنعت ساختمان‌سازی و صنایع دیگر جهت کاربردهای متفاوتی به کار می‌رود. پروفیل z از گروه پروفیل های باز به شمار می‌آید و بیشتر برای مصارفی مانند ساخت سوله‌ها، ساختمان ورزشگاه‌ و پارکینگ و… استفاده می‌شود.

پروفیل زد چگونه ساخته می‌شود؟

پروفیل Z، حاصل نورد گرم است و فرآیند تولیدی نسبتاً پیچیده دارد. نحوه‌ی ساخت پروفیل زد، به این شکل است:
  1. رول‌های فلزی وارد کارخانه می‌شوند و به سمت دستگاه بُرش سرازیر می‌شوند تا در سایزها و ابعاد متفاوتی بُرش بخورند.
  2. ورق‌های بُرش‌خورده، در دستگاه مخصوص ساخت پروفیل زد قرار می‌گیرند؛ در فرآیند شکل‌دهی، خم‌های متعددی در هر ورقه ایجاد می‌شود. (این خم‌ها در ضخامت یا سایز اولیه‌ی ورق، هیچ تاثیری ندارد.)
  3. پروفیل از قسمت دیگر دستگاه که مخصوص بررسی شکل و مقطع است، عبور می‌کند تا در مقاطع متعدد تولید شود و به شکل زد درآید.
  4. در نهایت، هر کارخانه، متناسب با درخواست و نیاز خریدار، پروفیل‌های زد را پانچ می‌کند و چرخه‌ی تولید به پایان می‌رسد.

پروفیل زد ( Z ) و کاربرد و ویژگی های آن

 کاربرد پروفیل زد در قاب ثانویه ساختمان

قاب ثانویه از اجزاء بسیار مهم ساختمان‌ های اسکلت فلزی دارای مهندسی از پیش تعیین ‌شده به شمار می ‌رود. قاب ثانویه که با عنوان سازه ثانویه نیز مشهور است، در بین عناصر قاب اولیه اجرا می ‌شود و ساختاری به داخل یک سازه می‌ بخشد که از لحاظ ظاهری و عملکردی بسیار شبیه به تیرهای متقاطع در یک ساختمان چوبی است. هدف از اجرای قاب ثانویه را می ‌توان در توزیع بار و انتقال آن ‌ها از سطوح مختلف ساختمان به اسکلت اصلی و پی آن دانست. با اجرای قاب ثانویه می ‌توان پشتیبانی طولی را به سازه اضافه نمود که به مقاومت ساختمان در برابر بادهای شدید و زلزله‌ های پر قدرت کمک شایانی می ‌نماید.
پروفیل‌ های زد و سی از اجزای اصلی تشکیل‌ دهنده قاب ‌های ثانویه هستند. پروفیل Z پشتیبانی دو برابری برای دیوارهای سازه فراهم می ‌کنند، به تحمل بار عمودی ستون‌ ها و پانل ‌های دیواری هم کمک می ‌نمایند و استحکام و پایداری سازه را به شکل فزاینده ‌ای بهتر می ‌کنند. قاب ثانویه در عین‌ حال قادر است تا مهاربندی آترال را برای فلنج‌ های فشاری که بخش ‌های اصلی قاب اولیه به شمار می ‌روند، فراهم نماید و ظرفیت کلی تحمل بار قاب را نیز به شکل قابل ‌توجهی افزایش دهد. اینکه ساختمان نیازمند چه تعداد از عناصر فریم ثانویه باشد، به ابعاد کلی ساختمان، نحوه اجرای قاب اولیه، برنامه ‌ریزی سازنده، هدف و کاربرد ساختمان و عوامل دیگر وابسته است. جهت اطلاع از قیمت پروفیل زد سوله به لینک مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.

سایر کاربردهای اساسی پروفیل زد

پروفیل زد به چسبندگی و حمایت از روکش دیوار کمک می‌ کند و ایجاد پشتیبانی اضافی برای سقف نیز با استفاده از آن‌ میسر است. این پروفیل ‌ها با تشکیل یک دیافراگم افقی قادر هستند تا وزن عرشه سقف ساختمان را بدون توجه به مصالح و متریال به کار رفته در آن، تحمل ‌کنند. در عین‌ حال آنها به سفت و محکم ‌تر شدن کل ساختار سقف شما نیز یاری می ‌رسانند. با استفاده از پروفیل ‌های زد می ‌توان پایه وسطی و اصلی دهانه سقف را افزایش داد. این کار موجب می ‌شود تا ساخت سازه ‌های وسیع ‌تر بدون نیاز به نصب ستون ‌های متعدد، امکان ‌پذیر باشد.
سایر کاربرد پروفیل زد را می ‌توان در موارد زیر جستجو کرد:
  1. صنایع خودروسازی و تولید وسایل نقلیه
  2. ریل و سازه‌ های ایستگاه راه‌ آهن
  3. در و پنجره، قفسه، کابینت و فریم فلزی
  4. نرده‌ های محافظ در بزرگراه‌ ها، پل‌ ها و ریل ‌های راهنمای مسیر
  5. ساخت ‌و ساز شهری و سازه ‌های فولادی عظیم
  6. داربست و قالب ‌های فولادی
  7. سازه‌ های پشتیبانی از نیروگاه ‌های انرژی خورشیدی
  8. کشتی‌ سازی و سازه‌ های فراساحلی
  9. برج و باروهای انتقال نیرو و سازه‌ های پشتیبانی از خط لوله ‌ها

پروفیل زد ( Z ) و کاربرد و ویژگی های آن

مزایا و ویژگی پروفیل Z

ویژگی ‌های ظاهری، ابعاد و اندازه‌ های تولیدی این محصول بسیار متعدد و گسترده است، اما به چهار شکل اصلی و با نام ‌های Z16، Z18، Z20 و Z22 روانه بازار ساخت‌ و ساز می ‌شود. هر کدام از آن‌ ها دارای وزن، ضخامت، استحکام و قیمت مخصوص به خود هستند. از ویژگی و مزایای اساسی و منحصر به ‌فرد پروفیل ‌های زد می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  1. طراحی منحصر به ‌فرد: شکل طراحی پروفیل Z بسیار ویژه و خاص است و برای استفاده در کنار تیرچه ‌های سقف و دیوار ساختمان بسیار کاربردی هستند.
  2. زوایای منعطف: پروفیل‌ های زد از زوایای کمتر از 90 درجه بهره می ‌برند که باعث می ‌شود تا انعطاف ‌پذیری زیادی داشته باشند و بتوان از آن‌ ها برای اهداف مختلفی استفاده نمود.
  3. طراحی دارای همپوشانی: پروفیل ‌های زد از شکل خاصی برخوردار هستند و می ‌توان آن‌ ها را بدون محدودیت روی ‌هم چید و نصب کرد. بنابراین برای ساختمان ‌های اسکلت فلزی و با ارتفاع بسیار زیاد، ایده ‌آل هستند.
  4. شیب متناسب با سقف: بخش خمشی یک پروفیل زد قادر است همگام با افزایش شیب سقف به شکل متقارن و عمودی افزایش یابد و با آن هماهنگ شود. به همین دلیل است که پروفیل ‌های زد کارایی خوبی در سقف ‌هایی با شیب زیاد از خود نشان می‌ دهند.
  5. پشتیبانی سازه: پروفیل ‌های زد قادر هستند تا بین ورق‌ های سقف قرار گیرند و پشتیبانی لازم را برای سازه ایجاد کنند.
  6. قدرت بالا: پروفیل ‌های زد بسیار قوی هستند و می ‌توانند وزن سازه‌ های سنگین را به خوبی تحمل کنند. بنابراین آنها انتخاب مناسبی برای ساختمان ‌های دارای سقف بزرگ و ظرفیت بارگذاری بیشتر به شمار می ‌روند.
  7. وزن کم: وزن این محصول بین 4 تا 10 کیلوگرم است که با توجه به استحکام آن، بسیار سبک محسوب می ‌شود. بنابراین حمل ‌و نقل پروفیل زد بسیار آسان است و استفاده از آن‌ ها می ‌تواند در کاهش وزن کلی سازه بسیار مؤثر باشد.
  8. قابلیت بازیافت: در جریان بازیافت این محصول می ‌توان ارزش ‌افزوده ایجاد نمود. پروفیل زد باید در محیط خشک نگهداری شود. زیرا این پروفیل نسبت به رطوبت حساس است و اگر در معرض آب‌ و هوا مرطوب قرار گیرد، امکان خوردگی زودرس در آن وجود دارد. اگر پروفیل ‌های زد خیس شوند، باید از یکدیگر جدا گردند و به شکل باز روی زمین قرار گیر‌ند تا با جریان هوا خشک شوند.
آلومینیوم پادرناز از جمله برترین تولید‌کنندگان پروفیل های شاخه با مقاطع صنعتی و نیمه صنعتی می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس و پشتیبانی